Onze voorouders leefden anders dan wij. Al eeuwenlang wordt er in traditionele samenlevingen orgaanvlees gegeten. Dit deden ze niet zonder reden. Ze waren er intuïtief fan van. Ze wisten dat orgaanvlees een bron is van de meest belangrijke voedingsstoffen. Zo gaan veel roofdieren in de natuur ook eerst voor het orgaanvlees en komt het spiervlees op de tweede plek. Tegenwoordig eten we bijna geen organen meer. Het is een oude traditie die verloren is gegaan.


Onze missie is om de wijsheden van onze voorouders terug te brengen in de moderne wereld, voor optimale gezondheid, kracht en geluk.

Klik hier voor het hele verhaal 

Over jeroen

Ik ben Modern Native begonnen vanuit een eigen reis naar gezondheid. Zelf ben ik groot fan van sporten en een gezonde leefstijl in het algemeen. Ik raakte met fitness in aanraking toen ik 16 was. Op dat moment was een passie geboren. Deze passie groeide over de jaren uit tot een obsessie. Op een gegeven moment was ik 7 dagen in de week, zo’n 2 uur per dag in de sportschool te vinden. Niet om te praten, maar om ook echt elke minuut alles te geven. Ik wilde steeds meer grenzen verleggen en daarbij zoveel mogelijk spiermassa opbouwen.


Ook qua voeding deed ik hier alles voor en dat betekende in mijn geval zo’n 7 jaar lang bulken. Iedere dag een stuk meer calorieën naar binnen werken dan dat ik per dag verbrandde, en ik verbrandde veel. Ik varieerde weinig met mijn eten en het bestond elke dag uit de goedkoopste kwark, brood met veel ei en bakjes met droge kip, rijst en groenten die ik voor een hele week had klaargemaakt. Dit spoelde ik altijd weg met veel water, aangezien het zo droog was en nergens naar smaakte. Daarnaast was ik student en zag ik al het bier en junk food dat daarbij kwam als bonus calorieën. Ook kon ik niet langer dan 3 uur zonder eten. Het liefst at ik elk uur.


Dit was terug te zien in resultaten; over de jaren ben ik zo’n 25 kilo aan spiermassa aangekomen. Dit ging allemaal lekker, tot ik op een gegeven moment wat klachten kreeg tijdens het sporten. Pijn in mijn elleboog, onderrug en bovenrug. Maar ik dacht: dat hoort erbij en gaat wel weer over. Daarnaast was mijn buik steeds erger en vaker opgeblazen. Ook dit negeerde ik. Tot het op een punt kwam dat het niet meer te negeren viel en er steeds meer klachten bij kwamen. Ik begon minder vaak en minder extreem te sporten en deed alleen nog maar lichte oefeningen. Hier werd het niet veel beter van.


Slechtere gezondheid

Ik reageerde op eten, wat ik hiervoor nooit had, mijn concentratie werd minder en minder en ik was constant moe, wat totaal niks voor mij was. Ik begon te beseffen dat er iets niet goed ging. Vanaf dat moment bedacht ik me dat het wel eens aan mijn eten kon liggen. Niet veel later ben ik een test gaan doen waaruit bleek dat ik een intolerantie had opgebouwd voor precies de dingen die ik zoveel at: kwark, ei en mijn favoriet, kip. Er waren veel ontstekingen aanwezig in mijn lichaam en ook nam ik voedingsstoffen slecht op, waardoor ik tekorten had, ondanks dat ik zo veel at.


Hierna ben ik onderzoek gaan doen naar alle mogelijke manieren om nu écht gezond te worden en dit te blijven. Ik heb maandenlang zo'n beetje alle verschillende diëten die er zijn geprobeerd. Ook at ik erg weinig om mijn spijsvertering niet te belasten, want ik merkte hoe meer ik at, hoe meer klachten ik had. Teveel histamine in mijn lichaam speelde ook een grote rol. Dit is een stofje dat een functie heeft bij het afweersysteem. Aangezien mijn lichaam veel verschillend eten zag als ‘indringer’ in plaats van bruikbare voeding, maakte ik dit stofje te veel aan, wat zorgde voor aardig wat narigheid. Daarnaast zit er in bepaald eten veel histamine. Dit had ik dus niet nodig. Aangezien ik over het algemeen zo weinig at, kreeg ik nog minder voedingsstoffen binnen en ben ik in een paar maanden tijd bijna mijn volledig opgebouwde gewicht kwijtgeraakt. Ik was weer 20 kilo lichter.


vasten

Ik las over vasten en de voordelen hiervan. Dit ben ik dan ook gaan proberen. Ik merkte dat dit enige verlichting gaf en het voelde alsof er iets verbeterde in mijn lichaam. Aangezien ik al zo weinig at en veel was afgevallen, was dit alleen niet erg voordelig voor mijn energie.


carnivoor

Op een gegeven moment wees iemand mij op het carnivoor dieet. Ik ging hier meer over opzoeken en kwam veel goede verhalen tegen, dus ik ging het proberen, zonder kip. Ik was ondertussen al een tijdje bezig met verschillende vormen van vasten en bleef dit doen. Ik merkte dat ik direct de eerste dagen meer kon eten zonder er echt last van te hebben. Dat was handig, want ik had ook meer eten nodig om weer wat energie te krijgen en weer aan te komen.


nose-to-tail

Ondertussen bleef ik verder zoeken naar dingen die mij weer gezond konden maken en las veel goede verhalen over de manier van eten van onze voorouders. Ik las over het nose-to-tail carnivoor dieet, wat inhoudt dat je niet alleen spiervlees eet, maar alles van het dier, dus ook de organen. Hier zouden de meeste voedingsstoffen in zitten. Dit had ik nodig. Ik had daarnaast toch alles al geprobeerd, dus waarom dit ook niet? Runderlever, hart, nier, milt, tong, allerlei organen kwamen voorbij. Het is niet het lekkerste wat ik ooit gegeten heb (behalve tong, dat is zeker een aanrader), maar ik merkte dat ik na een aantal dagen organen eten, erg snel meer energie kreeg en me beter begon te voelen.


herstel 

Het doel was om het drie maanden de kans te geven. Daarna was het plan om weer ander eten te introduceren, want ik dacht; een gezond lichaam moet uiteindelijk ook andere dingen kunnen verteren. Na drie maanden was ik zo’n 13 kilo aangekomen, mijn energie was terug en mijn buik was zo goed als rustig en niet meer opgeblazen. Maar voor mij het belangrijkste van alles; het sporten ging weer zonder klachten. Geen pijn meer in mijn elleboog, rug en nek.

 

Ik ben geen dokter en ik zeg niet dat het nose-to-tail carnivoor dieet voor iedereen een wondermiddel is, ik kan je alleen vertellen wat het voor mij heeft gedaan. Het gaf mij de voedingsstoffen terug die ik nodig had en die ik te weinig uit ander voedsel kon halen op dat moment. Daarnaast geloof ik dat het vasten zorgde voor de nodige rust in mijn lichaam. De voedingsstoffen uit het vlees en de organen zag ik als de bouwstenen, het vasten als de ruimte die ik mijn lichaam gaf om zichzelf weer op te bouwen.


nu

Na drie maanden begon ik weer wat groentes en fruit te introduceren, wat prima ging.. Je zou mijn manier van eten nu kunnen omschrijven als het 'paleo dieet', of zoals ik het noem; eten zoals onze voorouders aten. 'Neus tot staart', onbewerkt, van goede kwaliteit en met de nodige pauzes tussen de maaltijden. Zoals ik eerder zes tot zeven keer per dag at, eet ik nu vaak twee keer per dag.


modern native

Tot op de dag van vandaag eet ik nog regelmatig orgaanvlees. Hoe voedingsrijk organen ook zijn, tegenwoordig is het voor veel mensen vreemd om orgaanvlees te eten. Daarnaast eet ik zelf ook liever een biefstuk dan een stuk nier. Daarom ben ik gaan zoeken naar een manier om toch deze belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen, zonder het te hoeven eten. Hieruit zijn de supplementen van Modern Native ontstaan. Geconcentreerd, gevriesdroogde organen in een capsule.


De supplementen van Modern Native zijn geen wonder- of geneesmiddel voor alles en het zal nooit een slecht dieet compenseren. Het is wel een zeer goede toevoeging en een bron van de belangrijkste vitamines, mineralen en co-stoffen die we niet of te weinig uit andere voeding of supplementen kunnen halen en die wij nodig hebben om een sterk, gezond en vitaal leven te leven. Ik heb zelf de kracht van organen mogen ervaren, nu wil ik dit aan iedereen laten zien.