Artikelen in deze categorie

Weston A. Price

Jeroen Blokzijl
Jeroen Blokzijl

Weston A. Price was een Canadese tandarts die vooral bekend was om zijn theorieën over de relatie tussen voeding, tandheelkundige gezondheid en lichamelijke gezondheid. Hij leefde van 1870 tot 1948. In zijn beginjaren deed Price voornamelijk tandheelkundig onderzoek. Rond 1930 verlegde Price zijn aandacht meer naar een andere interesse van hem; voeding.

In 1939 publiceerde hij Nutrition and Physical Degeneration, met details over zijn reizen over de hele wereld waarbij hij de voedingsgewoonten van verschillende culturen bestudeerde. Waar hij ook kwam, Price ontdekte dat rechte tanden zonder gaatjes of tandbederf, sterke weerstand tegen ziekten en zelfs bewonderenswaardige en sterke persoonlijke karakters typerend waren voor inheemse volken met hun traditionele samenlevingen die niet waren aangetast door de moderne landbouw en voedselverwerking.

Het boek concludeert dat aspecten van een modern Westers dieet (met name meel, suiker, bewerkte voeding en verwerkte plantaardige vetten) voedingstekorten veroorzaken die een oorzaak zijn van veel gebits- en gezondheidsproblemen. Zijn bevindingen leidden hem tot de overtuiging dat tandbederf en misvormde gebitten, die hij overal in de geïndustrialiseerde wereld zag, tekenen waren van bredere degeneratie veroorzaakt door voedingstekorten.

Price was een gepassioneerd wetenschapper, en een diep denker.

Deel dit artikel
Deel dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Home