Artikelen in deze categorie

Vriesdrogen

Jeroen Blokzijl
Jeroen Blokzijl

Vriesdrogen (of lyofilisatie) is een speciale vorm van drogen waarbij alle vocht wordt verwijderd door het voedsel te bevriezen en tegelijkertijd in een sterk vacuüm te plaatsen. Het water in het voedsel sublimeert dan; het verandert rechtstreeks van ijs in damp. De smaak van het voedsel wordt hierdoor minder aangetast dan bij normaal drogen. Gevriesdroogd voedsel gaat daarnaast langer mee dan ander geconserveerd voedsel en is zeer licht. Ook zorgt het proces ervoor dat de voedingsstoffen in het product optimaal bewaard blijven.

Het basisproces van het vriesdrogen van voedsel was al bekend bij de oude Peruviaanse Inca’s van de Andes. De Inca’s bewaarden hun aardappelen en andere voedingsgewassen op de bergtoppen boven Machu Picchu. De koude bergtemperaturen deden het voedsel bevriezen en het water binnenin verdampte langzaam onder de lage luchtdruk van de grote hoogten.

Deel dit artikel
Deel dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Home