Artikelen in deze categorie

Van neus tot staart

Jeroen Blokzijl
Jeroen Blokzijl

Van neus tot staart eten is het gebruik maken van het hele dier waarbij niets verloren gaat. Normaalgesproken wordt vaak alleen het spiervlees gebruikt voor consumptie. Bij het eten van neus tot staart zijn dit bijvoorbeeld ook onderdelen als de organen, huid, vet en botten. Van botten wordt bijvoorbeeld bottenbouillon getrokken. Het is een respectvolle manier van eten waarbij niks van het dier verspilt of weggegooid wordt.

Van neus tot staart eten levert meer complete voeding op dan spiervlees alleen. De verschillende delen werken synergetisch, wanneer samen geconsumeerd. Zo vind je in orgaanvlees veel unieke stoffen en co-stoffen die niet of nauwelijks in spiervlees te vinden zijn, zorgt het gebruiken van dierlijk vet tijdens het bakken ervoor dat de vetoplosbare vitaminen A, D, E, en K beter worden opgenomen en bevat bottenbouillon belangrijke stoffen als collageen, gelatine, glycine en mineralen.

Van neus tot staart is ook de manier waarop onze voorouders al bijna twee miljoen jaar eten. Weston A. Price besteedde zijn carrière aan het bestuderen van moderne jager-verzamelaar samenlevingen om te ontdekken hoe hun voedingsgewoonten een goede gezondheid in stand hielden. Hij ontdekte dat de meeste groepen van neus tot staart aten en dus niks verloren lieten gaan. Gerechten met bottenbouillon, orgaanvlees en overige delen anders dan spiervlees waren geen uitzondering.

Van neus-tot-staart eten is in veel landen over de hele wereld nog de standaard. Op vleesmarkten van Zuid-Amerika tot het Midden-Oosten en Azië zie je vaak hele dieren vakkundig geslacht en uitgestald. Hoewel het een opleving is in Amerika, is de terugkomst van deze oude traditie in het westen, vooral in Europa, nog ver te zoeken.

Als je wilt eten zoals je voorouders, eet dan van neus tot staart.

Deel dit artikel
Deel dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Home