Artikelen in deze categorie

Ketose

Jeroen Blokzijl
Jeroen Blokzijl

Ketose is een natuurlijke metabolische toestand. Het houdt in dat het lichaam ketonen aanmaakt uit vet en deze gebruikt voor energie in plaats van koolhydraten. Je kunt in ketose raken door een zeer koolhydraatarm, vetrijk ketogeen dieet te volgen.

Een ketogeen dieet kan je helpen gewicht te verliezen. Op korte termijn kun je snel afvallen, omdat het de glycogeen- en watervoorraden van het lichaam vermindert. Op de lange termijn kan het de eetlust verminderen, wat leidt tot een lagere calorie-inname. Ketose draagt niet alleen bij tot gewichtsverlies, maar kan ook verschillende voordelen voor de gezondheid hebben.

Het is een veel voorkomend misverstand dat de hersenen niet functioneren zonder koolhydraten. Het is waar dat glucose de voorkeur heeft en dat sommige cellen in de hersenen alleen glucose als brandstof kunnen gebruiken. Echter, een groot deel van je hersenen kan ook ketonen gebruiken voor energie. Daarnaast kan je lichaam eiwitten of andere moleculen gebruiken om de glucose te produceren door een proces genaamd gluconeogenese.

Ketose en gluconeogenese zijn perfect in staat om aan de energiebehoeften van de hersenen te voldoen.

Deel dit artikel
Deel dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Home