Artikelen in deze categorie

Histamine

Jeroen Blokzijl
Jeroen Blokzijl

Histamine is een chemische stof die je lichaam aanmaakt, die een aantal verschillende rollen speelt. De belangrijkste functie van deze stof is om het lichaam te helpen van allergenen af te komen. Het maakt deel uit van het afweersysteem van het lichaam.

Wanneer je lijdt aan seizoensgebonden allergieën, zijn de symptomen het gevolg van een ontstekingsreactie die voortkomt uit het vrijkomen van histamine. Wanneer de stof vrijkomt, veroorzaakt het ontstekingen om het lichaam te waarschuwen voor potentiële ziekteverwekkers. In feite spoort de vrijgekomen histamine de witte bloedcellen aan om ziekteverwekkers, virussen en allergieën te vinden en aan te vallen door de bloedvaten te laten zwellen. Als je geen histamine intolerantie hebt, is dit een natuurlijk onderdeel van de immuunrespons van het lichaam. Enzymen breken later de stof af om te voorkomen dat deze zich ophoopt en complicaties veroorzaakt.

Histamine is ook betrokken bij de spijsvertering via het maagzuur en bij het centrale zenuwstelsel, waar het werkt als een neurotransmitter die berichten tussen het lichaam en de hersenen doorstuurt. In het lichaam wordt de stof geproduceerd door verschillende immuuncellen, waaronder basofielen, eosinofielen en mestcellen. Het wordt ook gevonden in voedsel in de vorm van een aminozuur genaamd histidine, dat het meest aanwezig is in gefermenteerde levensmiddelen.

Deel dit artikel
Deel dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Home