Artikelen in deze categorie

Grasgevoerd

Jeroen Blokzijl
Jeroen Blokzijl

Grasgevoerd vlees is vlees van runderen die eten zoals de natuur het bedoeld heeft: gras, kruiden en bloemen uit de natuur. De runderen staan het hele jaar door in het weiland. Ze krijgen geen ‘krachtvoer’ wat vaak bedoeld is om de beesten sneller te laten groeien voor de slacht. Runderen kunnen ook het beste gras verteren, hun magen zijn hiervoor gemaakt. Ze groeien hierdoor langzamer, waardoor er meer gezond vet wordt opgebouwd, namelijk in de vorm van Omega-3 vetzuren. Daarnaast bevat het vlees minder Omega-6 vetzuren die minder goed voor ons zijn.

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat grasgevoerd rundvlees beter zou zijn voor ons. In grasgevoerd rundvlees zit in principe geen groeihormonen en/of antibiotica. De koeien zijn gezonder omdat ze zich voeden met een natuurlijke voeding, namelijk het gras. Ook merk je dit terug in de smaak van het vlees. Natuurlijk zit er wel altijd verschil in het vlees tussen de verschillende rassen runderen en waar ze grazen.

Kortgezegd is grasgevoerd vlees nutriëntrijker dan graangevoerd vlees. Het heeft een goed verzadigd vet profiel door een beter omega-3 tot -6 ratio. Het bevat meer CLA, betacaroteen (vitamine A), vitamine E en heeft over het algemeen een groter antioxiderend potentieel.

Wat veel mensen niet weten is dat veel runderen met het label ‘grasgevoerd’ niet 100% grasgevoerd zijn. Voor deze runderen geldt vaak dat ze het grootste gedeelte buiten lopen en gras grazen, alleen dat de dieren in de wintermaanden vaak naar binnen gaan waarbij ze gedroogd gras, maïs of graan krijgen. Er bestaat nog geen keurmerk voor grasgevoerde runderen, maar in principe mag het alleen maar grasgevoerd heten, als de runderen het hele jaar door vers gras eten.

Deel dit artikel
Deel dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Home