GRASGEVOERDE Schildklier VAN NEDERLANDSE BODEM

EEN KIJKJE WAAR JOUW SUPPLEMENT VANDAAN KOMT

Locatie van de schildklier

Grasgevoerde-runderschildklier-anatomie-2
Grasgevoerde-schildklier-anatomie

Bij zowel runderen als bij de mens bevindt de schildklier zich rond de luchtpijp. Het is een vlindervormige klier die aan de voorkant van de hals zit. De schildklier heeft twee zijkwabben, verbonden door een brug (isthmus) in het midden. 

De schildklier is bruinrood van kleur en rijk aan bloedvaten. Zenuwen die belangrijk zijn voor de stemkwaliteit lopen ook door de schildklier.

functies van de schildklier

De schildklier maakt deel uit van het endocriene systeem. Het is een klier die hormonen produceert, opslaat en afgeeft in de bloedbaan, zodat deze hormonen de lichaamscellen kunnen bereiken. Een belangrijke stof voor de schildklier is jodium, omdat de klier deze stof gebruikt om twee belangrijke hormonen te maken:

  • Triiodothyronine (T3)
  • Thyroxine (T4)


T3 en T4 reizen in je bloedbaan om bijna elke cel in het lichaam te bereiken. De hormonen regelen de snelheid waarmee de cellen/het metabolisme werken. Zo regelen T3 en T4 bijvoorbeeld je hartslag en hoe snel je darmen voedsel verwerken. Het is daarom belangrijk dat de T3- en T4 niet te hoog en niet te laag zijn in het lichaam. 

Wanneer de T3- en T4-niveaus in het bloed laag zijn, geeft de hypofyse meer stimulerende hormonen af (TSH) om de schildklier te vertellen meer schildklierhormonen te produceren.

Als de T3- en T4-niveaus hoog zijn, geeft de hypofyse minder TSH af aan de schildklier om de productie van deze hormonen af te remmen.

Leven zonder goedwerkende schildklier

Als de T3- en T4-spiegels laag zijn, kan de hartslag trager zijn dan normaal en kun je last hebben van constipatie/gewichtstoename. Als de T3- en T4-spiegels hoog zijn, kunt je een snelle hartslag hebben en diarree/gewichtsverlies.