GRASGEVOERDe ALVLEESKLIER VAN NEDERLANDSE BODEM

EEN KIJKJE WAAR JOUW SUPPLEMENT VANDAAN KOMT

Locatie van de alvleesklier

Grasgevoerde-runderalvleesklier-anatomie
alvleesklier-anatomie

De alvleesklier bevindt zich zowel bij de koe als bij de mens achter de maag en voor de ruggengraat. Hij wordt omringt door de galblaas, de lever en de milt. 

Functies van de alvleesklier

Tot de exocriene enzymen behoren de proteasen; trypsine en chymotrypsine voor de vertering van eiwitten; amylase voor de vertering van koolhydraten; en lipase voor de afbraak van vetten.
De endocriene component van de pancreas bestaat uit eilandjescellen die belangrijke hormonen aanmaken en rechtstreeks in de bloedbaan afgeven. Twee van de belangrijkste alvleesklierhormonen zijn insuline, dat de bloedsuiker verlaagt, en glucagon, dat de bloedsuiker doet stijgen.

Leven zonder (goedwerkende) alvleesklier

Omdat je lichaam niet langer een normale hoeveelheid insuline produceert om jouw bloedsuiker onder controle te houden, is de kans groot dat je diabetes krijgt. Je zult de bloedsuikerwaarden in de gaten moeten houden en regelmatig insuline moeten innemen.

Je lichaam zal niet meer de enzymen aanmaken die nodig zijn om voedsel goed te verteren en op te nemen in het lichaam. Hierdoor kun je makkelijker tekorten krijgen, zelfs bij het eten van het meest nutriëntrijke voedsel. Suppletie van enzymen helpt hierbij en is in sommige gevallen zelfs essentieel.